Werk is belangrijk voor onze gezondheid en welzijn. Niet alleen door het geld wat je er mee verdient
maar vooral ook door de betekenis die het heeft. Je kunt je talenten er in kwijt, het geeft je leven zin en de contacten met andere mensen of het resultaat van je werk geeft je een goed gevoel. De impact van stress op je gezondheid en welzijn is groot. TNO noemt stress op het werk beroepsziekte nummer 1.
Een beroepsziekte geeft wel aan de impact op je gezondheid en welzijn. Met kortdurende stress is op zich niks mis. Het kan net dat extra zetje geven om met focus efficiënt te werken en veel voor elkaar te krijgen. Maar… als die cijfers van TNO zeggen dat iedere 6e of 7de werknemer waarschijnlijk slecht slaapt, gezondheidsklachten ervaart en weinig energie over heeft voor de activiteiten en mensen die het leven leuk maken. Of dat 1 op de 3 werknemers niet lekker aan het werk is om welke reden
dan ook!
Is dat een juiste balans tussen werk en privéleven? Heb je bijvoorbeeld flexibele werktijden of thuiswerkmogelijkheden (nodig)? Of is het meer de cultuur op het werk waar je jezelf kunt zijn en er
open communicatie mogelijk is? Of is voor jou persoonlijke groei en ontwikkeling belangrijk? Dat er
opleidingsmogelijkheden zijn of doorgroeimogelijkheden? Dat je het werk als zinvol ervaart en dat je gewaardeerd wordt om je bijdrage? Of is het veilig of rustig kunnen werken? Of is het een combinatie van allerlei aspecten?
Als jouw werkplek voor jou niet oké is, als je werkgever niet voldoende aan jou tegemoet kan komen of erger nog niet thuis geeft. Wat dan? Als we onder stress staan zien we minder mogelijkheden, we worden letterlijk dommer in onze acties omdat stress ons in de overlevingsstand brengt. We kunnen het grotere plaatje niet zien en onze creativiteit verdwijnt. We vechten, vluchten, bevriezen of checken uit. In het Engels mooier als fight, flight, freeze or faint.
Die stress reactie kies je niet maar die overkomt je (!). Je ervaring is dat op één of andere manier je veiligheid in het geding is. Dat kan gaan over baan zekerheid, je positie, je inkomen maar ook door geroddel, intimidatie of pesten.
Alex Kjerulf is de oprichter Woohoo Inc. En een toonaangevende expert in de wereld op het gebied van geluk op het werk. Volgens hem zijn de succesvolle bedrijven van de toekomst, bedrijven zijn die het geluk van hun medewerkers als belangrijkste doelstelling hebben. Daarmee zette hij ‘werkgeluk’ op de agenda en zo ontstond ook in Nederland jaarlijks ‘de week van Werkgeluk’.
Om stress te voorkomen zijn in de Arbowet tal van verantwoordelijkheden voor de werkgever opgenomen die de veiligheid en gezondheid van medewerkers moeten waarborgen. Werkgeluk staat
daar niet bij Werkgeluk,gezondheid en welzijn op het werk zijn puntje bij paaltje je eigen verantwoordelijkheid.
Zoals gezegd puntje bij paaltje ben je zelf verantwoordelijk voor je werkgeluk- al heeft zoals aan gegeven de werkgever ook verantwoordelijkheden naar jou toe. Met dit e-book ‘Werkgeluk onder druk, stress op je werk verminderen’ krijg je handvatten om ondanks werkstress toch tot een constructieve actie te komen. Werk is te belangrijk en kost teveel van je tijd om ongelukkig en/of er ziek van te worden. Vraag hieronder je gratis e-book aan om stress in je werk te verminderen voor meer gezondheid en welzijn op je werk.
Ik heb dit e-book geschreven- getriggerd door 'de Week van Werkgeluk': het klinkt sympathiek maar de cijfers zijn dramatisch. Ik merk het in mijn werk. Ontzettend veel mensen hebben stress van hun werk wat leidt tot een scala aan klachten, zo erg dat ze ziek thuis komen te zitten.
Van uit een brede achtergrond als Arbeid- en Organisatie Socioloog, als beleidsmedewerker P&O, voormalig manager én werknemer en als coach heb ik dit e- book geschreven. Om je concrete handvatten te geven als je niet lekker in je werk zit.
Vraag nu aan gratis e-book met ondermeer 3 voorwaarden voor werkgeluk en praktische tips en oefeningen om je werksituatie te verbeteren.