Loslaten van emoties waar je last van hebt

Loslaten van emoties is een belangrijke vaardigheid in deze tijd vol veranderingen en frustraties. Het is zo gemakkelijk gezegd en zo moeilijk gedaan. “Ja ik moet het loslaten dat ik dat excuus nog ga krijgen”, ja ik moet het loslaten dat ik nog steeds wacht op die ander, ja ik moet die frustratie, dat verdriet of die verwachtingen loslaten. ‘Let it go’, maak je niet druk. Gemakkelijk gezegd maar moeilijk gedaan?

Emoties zijn waardevol

Emoties zijn waardevol, ze zijn een signaal voor jezelf. Emoties zijn een graadmeter. Hoe je je voelt heeft vooral jou zelf iets te vertellen. Hoe je je voelt kan als een kompas voor jezelf werken; ga je in de goede richting? Ben je op de juiste plek? Is dit belangrijk voor je?

Emoties hebben plek nodig. Dat geldt voor alle emoties. Niet teveel- drama- en niet te weinig – verdringen- maar de juiste plek. Door je emoties plek te geven, te herkennen en erkennen kan er beweging ontstaan. Dit in tegenstelling tot onderdrukken en vastzetten van emoties.

Als je zo’n emotie er gewoon laat zijn dan gaat die emotie ook vanzelf weer weg. Als je die emotie toe laat en ervaart dan is de chemische reactie die de emotie geeft (allemaal te meten) na 90 seconden uit je bloed verdwenen!

“Emoties kunnen voor elektrische lading (spanning) zorgen in de spieren, ze kunnen geluid voortbrengen (zoals schreeuwen van de angst), ze kunnen beweging voorbrengen, ze kunnen sensaties voortbrengen en ze kunnen chemische stoffen voortbrengen zoals tranen en slijm.” Jan Bommerez En dat dus in 90 seconden…

Maar… iedere keer als we denken aan het voorval triggeren we opnieuw een reactie. Dat is fijn als het gaat over positieve emoties maar niet als je opnieuw boos, teleurgesteld of verdrietig wordt.

Je kunt dus negatieve gevoelens in het nu ervaren terwijl de trigger in een ver verleden ligt.

Waarom niet vasthouden van ‘negatieve’ emoties belangrijk is

Alles wat we aan emoties ervaren krijgt een vertaling in ons lichaam. Het geeft een onmiddellijke reactie die na 90 seconden ook weer verdwenen is. Maar als we de emotie en de bijbehorende fysieke reactie ‘vasthouden’ dan slaat het lichaam het op.

Ons lichaam dient ons, draagt ons en is de container waarin we onze emoties houden. Het is niet voor niets dat we talloze spreekwoorden en gezegden hebben die de link leggen tussen emoties en het lichaam.

Boodschappen aan onszelf en de daarbij behorende emoties negeren daarvoor betalen we een prijs. Dat kan in klachten en kwalen als ook in ernstige ziektes.

‘Iets op je lever hebben. Gal spuwen, een knoop in je maag hebben’. In je broek doen van angst en zo zijn er nog veel meer spreekwoorden ofwel oude wijsheden.

Slecht slapen, inflexibel, humorloos, cynisch, piekeren, stress, snoepen of juist geen zin in eten hebben kunnen allemaal symptomen zijn van onderdrukte emoties.

Daar aandacht voor hebben brengt ons in ons lichaam. Heel belangrijk om uit je hoofd te komen bij eindeloos nadenken of piekeren.

Loslaten van lastige emoties maakt gelukkiger

Emoties willen gevoeld worden en tot expressie komen. Dat geldt voor alle emoties. Hoe en waar je dat doet is een tweede maar wat er is wil gevoeld en geuit worden. Dat geldt zeker bij heftige emoties.

Er kunnen allerlei redenen zijn om je emoties niet toe te laten bijvoorbeeld omdat je bang bent overweldigd te worden door de emoties.  Dat je schrikt van de heftigheid of omdat je helemaal lamgeslagen bent.

Of omdat je geleerd hebt “dat mannen niet huilen” of dat “tonen van emoties je zwak doet overkomen”. We kunnen onszelf door wat we aan overtuigingen mee hebben gekregen aardig in de weg zitten bij het toelaten van emoties.

Samengevat: het verdringen van emoties kost energie, levensenergie, je loopt risico’s voor je gezondheid en wordt er ongelukkig van.

Is loslaten van emoties moeilijk?

Wat je zo mooi aan de natuur kunt zien is dat het leven verandering is. De natuur kent verschillende seizoenen.  Wij zijn deel van dezelfde natuur. Ook ons leven is cyclisch. Dat geldt ook bij heftige, levensbepalende gebeurtenissen en ervaringen: de impact ervan verandert

Wat de seizoenen zo mooi laat zien is dat niets hetzelfde blijft. Alles verandert. Bijvoorbeeld bomen regelen in de herfst van binnenuit dat de toevoer van voeding naar de bladeren stopt zodat ze afsterven. De wind helpt om de bladeren van de bomen te blazen. Een noodzakelijk opruimen om plaats te maken voor nieuwe bladeren in het voorjaar.

Alleen… in tegenstelling tot bomen kunnen wij door onze -onbewuste- mindset krampachtig vasthouden aan wat er gebeurd is en wordt loslaten van je emoties moeilijk. Door het vasthouden ervaar je steeds opnieuw dezelfde ongewenste emoties.

Naar een bewuste mindset

Loslaten is een proces- wat iedereen(!) kan maar vraagt wel een juiste mindset. Je kunt er voor kiezen om het ‘anders vast te houden’. Oftewel je anders te verhouden tot hetgeen zich heeft voorgedaan zodat de natuur z’n werk kan doen, in de tijd die er voor nodig is. Dus is loslaten van emoties moeilijk? Daar is geen zwart/wit antwoord op.

Hoe geef je opgekropte of onderdrukte emoties vrij?

Misschien is het belangrijkste wel dat je je bewust wordt van je emoties en dat je bereidt bent om ze te voelen. Het is een keuze die je maakt om je anders te willen verhouden tot dat wat gebeurd is omdat je van de emotie(s) af wilt.

Wat er ook is gebeurd, dat is gebeurd. Het is niet vergeten van wat er gebeurd is. Wat je wel kunt doen is je reactie op wat er gebeurd is als nog gaan voelen. Dit als je emoties verdrongen hebt. Je kunt vastzittende emoties na tientallen jaren alsnog gaan voelen en ze vrijgeven.

Wat je ook kunt doen is je ‘verhaal’ over de gebeurtenis veranderen zodat je er anders over kunt gaan voelen. Je kunt een gebeurtenis op vele manieren vertellen. Door het steeds opnieuw op jouw manier  te vertellen ervaar je steeds opnieuw een zelfde reactie= emotie. Door de gebeurtenis op een andere manier te vertellen verander je het gevoel wat het bij je oproept. Je kunt jezelf als slachtoffer zien maar je kunt je zelf ook zien als degene die iets overleefd heeft (en trots, blij, dankbaar zijn).

Hulp bij emoties loslaten? Waar begin je?

Vanuit bewustwording kun je ervoor kiezen om iets te gaan doen om je beter te gaan voelen. Dat kan op talrijke manieren. Met of zonder hulp. Ik attendeer je graag op mijn online programma waar je onder meer praktisch leert hoe je ongewenste emoties cq verhalen kunt loslaten zodat je er ruimte komt voor meer positiviteit in je leven. .

Je kunt natuurlijk kiezen voor begeleiding van een coach of therapeut maar zeker ook allerlei lichaamsgerichte activiteiten kunnen je helpen bij het loslaten van emoties. Denk aan massage, cranio-sacraal therapie, haptonomie, ademwerk. Met je ademhaling en het vergroten van je hartcoherentie kun je leren emoties los te laten.

Wat je nu zelf kunt doen om emoties los te laten

Door anders over een gegeven situatie te denken creëer je weer ruimte voor verandering, voor groei, voor het loslaten van emoties die je niet langer dienen. Als je andere gedachten over de situatie denkt dan ga je, je ook anders voelen. Denk aan het bekende voorbeeld van de pessimist die het glas half leeg ziet en de optimist die het zelfde glas half vol ziet. En ze hebben beiden gelijk…

Het vraagt dus een bewust besluit om anders met een gegeven feit om te gaan. Dat is (super) oncomfortabel en waarschijnlijk met vallen en opstaan. Als je blijft vasthouden aan een gebeurtenis/verandering/je verlies, dan geef je het teveel plek in je leven. Dat kost je (te)veel energie en gaat ten koste van leven in het nu.

Emoties loslaten vraagt een bereidheid om in beweging te komen. Vanuit een hoger perspectief kun je ieder verhaal over een gebeurtenis veranderen en eventuele wonden/ negatieve impact ‘genezen’.

Dat doe je niet door bijvoorbeeld de negatieve herinnering(en) te vervangen door positieve herinnering(en). Wél door te kijken naar álle componenten van een gebeurtenis zodat er  een nieuwe conclusie  kan ontstaan over wat er is gebeurd. Een evenwichtige conclusie heeft geen lading, triggert geen emoties meer en kan zelfs levenswijsheid worden.

Nieuwe, betere vragen stellen

Om te komen tot een meer evenwichtige conclusie kun je jezelf vragen stellen als:

  • Wat heeft het me nog meer gebracht dan pijn alleen?
  • Zit er in dit einde ook een nieuw begin?
  • Als hierin een les verborgen zit, wat zou dat dan kunnen zijn?
  • “Wil ik gelijk hebben of wil ik gelukkig zijn?”

Meditatie gericht op insluiten van alle emoties

In ‘Time Bender en de opstand van Anika Laroo’ van Tijn Touber geeft Rubia de tip om door je hart te ademen en de onvoorwaardelijke liefde die daar woont in te zetten om wat er ook naar boven komt te omarmen. In je hart is geen oordeel en kun je alles en iedereen een plek geven.

“Alles wat je in je hart kunt sluiten, wordt getransmuteerd.” Transmutatie gaat over frequentie verhoging waardoor iets wezenlijk verandert. Ga eens zitten en adem rustig met de aandacht op je hart- je kunt je hand op je hart leggen om het gemakkelijker te maken om je focus op je hart te houden. Vanuit die energie, de energie van je hart laat je de niet gewenste emotie er zijn- je sluit in. Blijf ademen en focussen op je hart en ervaar wat het met je doet.

Er zijn nog veel meer manieren om gericht met je negatieve emoties aan de slag te gaan en er zijn allerlei professionals die je erbij kunnen helpen. Kun je hulp gebruiken bij het loslaten van emoties zodat je vrijer wordt, meer positiviteit kunt ervaren en wil je weten of ik iets voor je kan betekenen? Plan nu een gratis kennismakingsgesprek in.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Review Your Cart
0
Add Coupon Code
Subtotal

 
Scroll naar boven